ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ ΧΙΟ

Στη Σμύρνη και στη Χίο……

Το σχολείο μας υλοποίησε από τις 3-5 Απριλίου 2025 ένα τριήμερο πολιτιστικό ταξίδι στη Σμύρνη και στη Χίο στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος “Ιχνηλατώντας τη Σμύρνη” μέσα από την Ιστορία και τη Λογοτεχνία.

Επισκεφθήκαμε την πανέμορφη Σμύρνη των τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων, των αρχοντικών σπιτιών και των πανύψηλων πολυκατοικιών. Περιηγηθήκαμε στις σημαντικότερες συνοικίες και αξιοθέατα της πόλης, ξεκινώντας από το Κοκαργιαλί, την Καραντίνα και το Καρατάσι, την πλατεία Κονάκ, όπου είδαμε το σύμβολο της πόλης το Ρολόι και το Κυβερνητικό Μέγαρο, τόπο μαρτυρίου του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου. Περάσαμε από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Κασαμπά (19ος αι.), το κλασικού ρυθμού κτήριο του Ελληνικού Κεντρικού Παρθεναγωγείου και συνεχίσαμε για τον Αγγλικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Αϊδινίου, με τα λιγοστά λεβαντίνικα σπίτια που διασώζονται σήμερα για να καταλήξουμε στην παραλία του «Και», εκεί που έπεσε η αυλαία της Μεγάλης Ιδέας και που θα αντικρίσουμε την εντυπωσιακή νεοκλασική οικία Καπετανάκη, η οποία στεγάζει το Ελληνικό Προξενείο.

Στη συνέχεια κάναμε περίπατο στην πάλαι ποτέ συνοικία του Φραγκομαχαλά, τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη απ’ όλες τις φράγκικες συνοικίες της Ανατολής. Περιήγηση στα στενά σοκάκια, όπου στέκονται ακόμη και σήμερα χαρακτηριστικά δείγματα της αστικής Σμυρναίικης κατοικίας, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να συνθέσει μια εικόνα από την αίγλη και τον πολυεθνικό χαρακτήρα της πόλης πριν την καταστροφή.

Στην συνέχεια καταλήξαμε στην προκυμαία, όπου περάσαμε μπροστά από το κλασικού ρυθμού κτήριο της Εθνικής Τράπεζας (1919) και το παλιό Τελωνείο που είναι έργο του Άιφελ. Συνεχίζοντας και περνώντας από την Αρχαία Αγορά της Σμύρνης, φθάσαμε στον Άγιο Βουκόλο, τη μοναδική Ορθόδοξη εκκλησία που σώθηκε από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο ναός έχει αποκατασταθεί πρόσφατα και μαρτυρεί με την παρουσία του τις όμορφες αλλά και τις τραγικές στιγμές του Ελληνισμού της πόλης. Κατόπιν, περπατήσαμε στο πολύβουο παζάρι της Σμύρνης, το Κεμεραλτί.

Η περιήγησή μας συνεχίστηκε στη Χίο, όπου επισκεφθήκαμε τη Βιβλιοθήκη Κοραή & Μουσείο Αργέντη. Η ιδρυθείσα το 1792 Βιβλιοθήκη Κοραή δεν είναι μόνο σημαντική για τον μεγάλο αριθμό βιβλίων της (250.000 τόμοι) αλλά και για την εξαιρετική σπουδαιότητα των συλλογών της, η οποία την κατατάσσουν ανάμεσα στις μεγαλύτερες της χώρας μας. Στον 2ο όροφο του ίδιου κτηρίου όπου στεγάζεται το Μουσείο Αργέντη, θα γνωρίσουμε την Χίο του 17ου & 19ου αιώνα μέσω πινάκων, χαλκογραφιών, ενδυμασιών, υφαντών, κεντημάτων, ξυλόγλυπτων εργαλείων και σκευών αλλά και πορτραίτων αρχόντων της τότε εποχής. Κατόπιν διασχίζοντας τον πεζόδρομο «Απλωταριά» με τα εμπορικά καταστήματα της χώρας φτάσαμε στην κεντρική πλατεία «Βουνακίου», από όπου οδηγηθήκαμε στην κεντρική πύλη της Καστροπολιτείας της πόλης (Κάστρο). Μέσα στα σοκάκια της με τα γραφικά παλιά σπίτια συναντήσαμε το Παλατάκι «Ιουστινιάνι», τον Ναό του Αγ. Γεωργίου, το Οθωμανικό Ιεροδιδασκαλείο και τα Οθωμανικά Λουτρά.

Ο επόμενος σταθμός μας ήταν το Μουσείο Μαστίχας (Π.Ι.Ο.Π.) και το Πυργί,το «ζωγραφιστό χωριό», που αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο τέχνης λόγω των περίτεχνων διακοσμητικών μοτίβων στις προσόψεις των οικημάτων, τα ονομαζόμενα «ξυστά». Εκεί, επισκεφθήκαμε τον Ναό των Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (13ος αι.), ο οποίος σώζει τα αρχικά αρχιτεκτονικά του στοιχεία και τις τοιχογραφίες του που χρονολογούνται από το 1665.

Για το τέλος αφήσαμε τα ξακουστά Μεστά, έναν πραγματικά ζωντανό μεσαιωνικό θρύλο. Η Γενουάτικη αρχιτεκτονική τους με τα σπίτια να επικοινωνούν το ένα με το άλλο και τα πολύ στενά θολωτά καλντερίμια κόβουν την ανάσα του επισκέπτη.