Παρασκευή  20  Μαρτίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:27  Δύση Ηλίου - Sunset 18:37 - Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες, 9 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Εαρινή ισημερία 20 Μαρτίου 2020

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Ι. Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής 20/3, περίπου στις 05:49 ώρα Ελλάδας, οι ακτίνες του ήλιου έπεφταν κάθετα στον άξονα περιστροφής της Γης με αποτέλεσμα η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας να είναι ίσες. Στο Βόρειο Ημισφαίριο σήμερα έχουμε εαρινή ισημερία, όμως στο Νότιο Ημισφαίριο φθινοπωρινή, αφού οι εποχές στα δύο ημισφαίρια είναι αντίθετες.

Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα που ελήφθη σήμερα το πρωί στις 08:00 ώρα Ελλάδος βλέπετε ότι τα δύο ημισφαίρια της Γης δέχονται σχεδόν ίση ηλιακή ακτινοβολία. Οι δύο ισημερίες - εαρινή και φθινοπωρινή - σηματοδοτούν την έναρξη της άνοιξης στο Βόρειο Ημισφαίριο και του φθινοπώρου στο Νότιο Ημισφαίριο. Η φετινή εαρινή ισημερία είναι πιο πρώιμη τα τελευταία 124 χρόνια μιας και το φαινόμενο δεν είναι σταθερό και ανάλογα με το έτος συμβαίνει μεταξύ 19 και 21 Μαρτίου.

Δελτίο καιρού για Παρασκευή 20/3

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο. Έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, τοπικές νεφώσεις αναμένονται στην Κρήτη και στο Αιγαίο. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 0 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 3 έως 19, στα δυτικά ηπειρωτικά από 7 έως 21, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 20, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 19, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 6 έως 13, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 8 έως 14 (στη Ρόδο τοπικά έως 16) και στην Κρήτη από 7 έως 17.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και πρόσκαιρα το μεσημέρι έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι και απόγευμα 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 8 έως 18 βαθμούς.

Ενημέρωση δελτίου: 14:03
Δεν αναμένονται υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή
Δεν αναμένονται σημαντικές βροχοπτώσεις
Δεν αναμένεται σημαντική μεταφορά σκόνης
Έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ (επόμενου τριώρου)

17
17
15
19
18
15
20
14
14
17
15
21
15
latitude: longitude:

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στους 22.2 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020
Στους 22.2 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Μαρτίου 2020. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στη Ζίτσα Ιωαννίνων (22.2), στη Σπάρτη (21.9), στην Τύρια Ιωαννίνων (21.8), στην Κόνιτσα (21.3) και στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας (21.3).

Καταχωρήθηκε: 18/03/2020 19:12
Απαγορευτικό απόπλου: Πού τέθηκε σε ισχύ λόγω ισχυρών ανέμων (Πρωί Δευτέρας 16/3/20)

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.

Από το λιμάνι του Πειραιά δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστή είναι η γραμμή Πέραμα - Παλούκια Σαλαμίνας.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Επίσης, κλειστές είναι οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και Ρίο-Αντίρριο.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Καταχωρήθηκε: 16/03/2020 20:02
Ανταρκτική-Γροιλανδία: Οι πάγοι λιώνουν με εξαπλάσια ταχύτητα από ό,τι το 1990
Η Γροιλανδία και η Ανταρκτική χάνουν πλέον πάγους με ρυθμό έξι φορές ταχύτερο από ό,τι στη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη.

Η νέα εκτίμηση δείχνει ότι η απώλεια τελικά συμβαδίζει με το χειρότερο και πιο απαισιόδοξο -και όχι το πιο «ρεαλιστικό»- σενάριο της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Αν η τάση τήξης των πάγων συνεχιστεί με αυτήν την ταχύτητα, τότε εκτιμάται πως έως το 2100 η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει κατά 17 έξτρα εκατοστά σε σχέση με τις μέσες προβλέψεις της IPCC.

Οι 89 πολικοί επιστήμονες από 50 διεθνείς οργανισμούς της ομάδας ΙΜΒΙΕ (Ice Sheet Mass Balance Intercomparison Exercise), με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Σέφερντ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς και τον δρα Έρικ Άϊβινς της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», παρέχουν την πιο ολοκληρωμένη εικόνα μέχρι σήμερα για την απώλεια πάγων στις δύο πολικές περιοχές του πλανήτη μας κατά την περίοδο 1992-2018, με βάση τα στοιχεία από πληθώρα δορυφόρων.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η Γροιλανδία και η Ανταρκτική έχασαν σε αυτό το χρονικό διάστημα συνολικά 6,4 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου, ανεβάζοντας τη στάθμη των θαλασσών παγκοσμίως κατά σχεδόν 1,8 εκατοστά. Από αυτήν την άνοδο, σχεδόν το 1,1 εκατοστό (60%) οφειλόταν στην τήξη πάγων της Γροιλανδίας και τα υπόλοιπα 0,7 εκατοστά (40%) στην απώλεια πάγων της Ανταρκτικής.

Η συνδυασμένη απώλεια πάγων στον Βορρά και στον Νότο εξαπλασιάστηκε μέσα σε τρεις δεκαετίες, από 81 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε 474 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως στο τέλος της δεκαετίας του 2010. Η κατάσταση είναι χειρότερη στη Γροιλανδία που χάνει πάγους με επταπλάσιο ρυθμό από ό,τι στη δεκαετία του '90, ενώ η Ανταρκτική έχει απώλειες πλέον με πενταπλάσιο ρυθμό.

H IPCC έχει προβλέψει από το 2014 ότι η παγκόσμια στάθμη των θαλασσών θα ανέβει κατά 53 εκατοστά από το 2007 έως το 2100 (με βάση το μέσο και πιθανότερο σενάριό της), εκτιμώντας ότι θα απειλούνται κάθε χρόνο με πλημμύρες περίπου 360 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι ζουν σε παράκτιες περιοχές. Η έρευνα IMBIE δείχνει όμως ότι η απώλεια των πάγων αυξάνεται ταχύτερα του αναμενομένου, με βάση το χειρότερο -και όχι το μέσο- σενάριο της IPCC, με συνέπεια να κινδυνεύουν περισσότεροι άνθρωποι (400 εκατομμύρια ετησίως).

Σχεδόν όλη η απώλεια πάγων στην Ανταρκτική και η μισή στη Γροιλανδία οφείλεται στην τήξη των παράκτιων παγετώνων από τους ολοένα πιο ζεστούς ωκεανούς που τις περιβάλλουν. Η υπόλοιπη απώλεια προκαλείται από την τήξη λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας του αέρα.

Μία απώλεια πάγων της τάξης των 360 δισεκατομμυρίων τόνων αντιστοιχεί σε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης των θαλασσών κατά ένα χιλιοστό. Ο μέσος ρυθμός ανόδου της στάθμης ήταν 3,2 χιλιοστά τον χρόνο στη δεκαετία του 1990, ενώ στη δεκαετία του 2010 αυξήθηκε σε 4,1 χιλιοστά ετησίως.

Οι νέες εκτιμήσεις της έρευνας IMBIE αναμένεται να ληφθούν υπόψη στην επόμενη -έκτη κατά σειρά- μεγάλη επαναξιολόγηση του κλίματος της Γης που θα κάνει η επιτροπή IPCC των ειδικών το 2021.

Καταχωρήθηκε: 13/03/2020 15:10
Κλιματική αλλαγή: Οι μισές παραλίες της Ελλάδας κινδυνεύουν με εξαφάνιση
Σχεδόν οι μισές αμμώδεις παραλίες της Ελλάδας και γενικότερα του πλανήτη, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, μπορεί να έχουν εξαφανιστεί έως το τέλος του αιώνα, το 2100, αν συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή με το σημερινό ρυθμό.

Τουλάχιστον μία στις δέκα ελληνικές παραλίες με άμμο μπορεί να έχει εξαφανιστεί έως τα μέσα του αιώνα μας (2050). Αυτή είναι η δυσοίωνη εκτίμηση μιας νέας μελέτης του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μιχάλη Βουσδούκα του Joint Research Centre στην Ίσπρα της Ιταλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», ανέλυσαν δορυφορικές εικόνες, οι οποίες αποκαλύπτουν τη διαχρονική αλλαγή που έχει συμβεί στις παραλίες μετά το 1984.

Με βάση αυτά τα ιστορικά στοιχεία, η μελέτη κάνει προβολή των εξελίξεων στο μέλλον με βάση δύο διαφορετικά σενάρια κλιματικής αλλαγής.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Βουσδούκας, «για την Ελλάδα προβλέπουμε την απώλεια του 40% έως 50% των παραλιών με άμμο έως το τέλος του αιώνα μας και το 10% έως 13% έως το 2050. Μεταξύ των περιοχών όπου προβλέπεται η μεγαλύτερη διάβρωση των αμμωδών παραλιών, είναι ο Κόλπος Καλλονής στη Λέσβο, η Νότια Λήμνος, ο Πύργος, η Νότια Αττική, ο Θερμαϊκός Κόλπος, η Δυτική Θράκη και πολλές νότιες παραλίες στις Κυκλάδες».

Το επιστημονικό μοντέλο λαμβάνει υπόψη του γεωλογικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες, καθώς επίσης την αναμενόμενη άνοδο της στάθμης των θαλασσών εξαιτίας της μελλοντικής ανόδου της θερμοκρασίας, όπως επίσης τη διάβρωση του εδάφους από καταιγίδες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η μελέτη εκτιμά ότι περίπου το 50% των παραλιών με άμμο παγκοσμίως απειλούνται σοβαρά έως το 2100. Ο κίνδυνος διάβρωσης και τελικά εξαφάνισης είναι ιδιαίτερα μεγάλος σε ορισμένες χώρες, όπου ακόμη και πάνω από το 60% των αμμωδών παραλιών μπορεί να χαθούν (π.χ. σε Γκάμπια και σε Γουινέα-Μπισάου).

Από άποψη μήκους παραλιών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, η Αυστραλία κινδυνεύει περισσότερο, καθώς απειλούνται σχεδόν 12.000 χιλιόμετρα με άμμο. Άλλες χώρες επίσης μπορεί να έχουν μεγάλες απώλειες, όπως ο Καναδάς, η Χιλή, το Μεξικό, η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Σήμερα,οι αμμώδεις παραλίες καταλαμβάνουν πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας ακτογραμμής και έχουν μεγάλη κοινωνικο-οικονομική σημασία ως πόλοι οικονομικής-τουριστικής ανάπτυξης και αναψυχής. Επίσης αυτές οι παραλίες παρέχουν φυσική προστασία των ακτών από καταιγίδες και κυκλώνες.

Εκτός του Μ. Βουσδούκα, απόφοιτου του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2002), με διδακτορικό στη μορφοδυναμική των ακτών και από το 2015 καθηγητή του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, στη μελέτη συμμετείχαν δύο ακόμη Έλληνες ερευνητές της διασποράς, οι Θεοχάρης Πλωμαρίτης (Πανεπιστήμιο Κάντιθ Ισπανίας και Πανεπιστήμιο Αλγκάρβε Πορτογαλίας) και Παναγιώτης Αθανασίου (Πανεπιστήμιο Τβέντε Ολλανδίας).

Καταχωρήθηκε: 11/03/2020 10:39

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ (ανανεώνεται ανά 15 λεπτά)

 

Νέα από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Φεβρουαριου 2020

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Φεβρουαρίου 2020

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ

7/3/2015: Πλημμύρισαν δρόμοι, κτήρια και καλλιέργειες στους νομούς Σερρών, Ροδόπης και Ξάνθης. Εγκλωβίστηκαν οχήματα λόγω χιονόπτωσης σε Ροδόπη και Ξάνθη. Στη Λήμνο οι καταιγίδες προκάλεσαν πλημμύρες και ζημιές στο δίκτυο υδροδότησης.

14/3/2013: Ένας ψαράς έχασε τη ζωή του από κεραυνό στη θαλάσσια περιοχή της Βόνιτσας. Aνεμοστρόβιλος, καταρρακτώδης βροχή και χαλάζι έπληξαν το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, με αποτέλεσμα πλημμύρες, ζημιές σε κτήρια και κατολισθήσεις στην περιοχή της Δαφνωτής στην Άρτα.

27/3/2015: Εκτεταμένες πλημμύρες στη Λέρο λόγω καταιγίδας.

Λίμνη Οχρίδα ΚΑΘΑΡΟΣ 9°C
Πέτριτς ΚΑΘΑΡΟΣ 18°C
Μπεράτ ΚΑΘΑΡΟΣ 18°C
Δυρράχιο ΚΑΘΑΡΟΣ 15°C
Τίρανα ΚΑΘΑΡΟΣ 16°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΜΕΘΩΝΗ 10:40 0 μg/m3
Πατήστε πάνω στα ονόματα των σταθμών για να δείτε διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης

Σελήνη: 26 ημερών

Επόμενη Πανσέληνος:
Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΝΩΓΕΙΑ 7°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 9°C
ΑΝΩ ΒΙΑΝΝΟΣ 9°C
ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 11°C
Αγ. ΒΑΡΒΑΡΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ... 11°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 21°C
ΣΠΑΡΤΗ 21°C
ΑΓΡΙΝΙΟ 21°C
ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 21°C
ΛΕΠΕΝΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ 21°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 4.2
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 4.4
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 4.1
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 3.9
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 3.9
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Αιάκειο/Κορσική ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 15°C
Αμστερνταμ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 7°C
Βαρκελώνη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 10°C
Βαρσοβία ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 9°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 15°C
Βερολίνο ΚΑΘΑΡΟΣ 8°C
Βιέννη ΚΑΘΑΡΟΣ 12°C
Βουδαπέστη ΚΑΘΑΡΟΣ 15°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 18°C
Βρυξέλλες ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 7°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Abidjan Cote d'Ivoire 29°C
Antananarivo Madagascar 24°C
Belem Brazil 26°C
Boston United States 4°C
Lima Peru 20°C
Mexico City Mexico 17°C
Moscow Russia 5°C
N'djamena Chad 32°C
Pago Pago American Samoa 27°C
Reykjavik Iceland 4°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2008: Οι μέγιστες θερμοκρασίες στη βόρεια Κρήτη άγγιξαν τους 30 βαθμούς.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 08:35