7ο Γυμνάσιο Αθηνών                                                                                                                                                                        

Το κτίριο του σχολείου μας κρύβει μια μεγάλη ιστορία. Μαρτυρίες το περιγράφουν ως "Στάβλους του βασιλιά" και αργότερα δασαρχείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ευρύτερα γνωστό ως “7ο Γυμνάσιο Αρρένων”  μέχρι το 1979 όπου τα σχολεία έγιναν μικτά.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΝΗΓΕΙΡΕΝ

ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

1931

 

Σύμφωνα όμως με την μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται πάνω από την είσοδο του κτιρίου και επί της οδού Πρατίνου, κτίστηκε (το ισόγειο και ο 1ος όροφος) το 1931 όταν πρωθυπουργός ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και υπουργός Παιδείας ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Μαρμάρινη πλάκα του κτιρίου

Βέβαια η περιοχή τότε δεν έμοιαζε με τη σημερινή (γεμάτη πολυκατοικίες) αλλά με μικρά σπίτια και παράγκες στις όχθες των παραπόταμων του Ιλισού - η οδός Σπύρου Μερκούρη που βρίσκεται μπροστά από το σχολείο μας ήταν παραπόταμος αυτού του ποταμού που ξεκίναγε από τα Ιλίσια όπου πήρε και το όνομα του - ενώ η περιοχή αυτή γύρω από το σχολείο ονομαζόταν Βατραχονήσι γιατί είχε πολλά βατράχια...

 Κατά τη διάρκεια της κατοχής (1940-1945) ο χώρος μετατράπηκε σε νοσοκομείο όπου έβρισκαν περίθαλψη οι στρατιώτες μας και αποθήκη φαρμάκων ενώ στο τέλος περιήλθε στα χέρια των Γερμανών.

Μετά το τέλος του πολέμου το κτίριο επαναλειτούργησε ως σχολείο, και στη διάρκεια της μεταπολίτευσης (1975 - 1976) προστέθηκε ο 2ος όροφος που φιλοξενεί σήμερα το 7ο και 28ο Γυμνάσιο Αθηνών.

Το συγκρότημα σήμερα φιλοξενεί 6 σχολεία:

7ο Γυμνάσιο Αθηνών  -  7ο Λύκειο Αθηνών

28ο Γυμνάσιο Αθηνών  -  28ο Λύκειο Αθηνών

3ο Εσπερινό Γυμνάσιο Αθηνών  -  3ο Εσπερινό Λύκειο Αθηνών