7ο Γυμνάσιο Αθηνών                                                                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                                                                


Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑΌλοι ξέρουμε ότι πρέπει να προσέχουμε στους δρόμους. Όμως μερικές φορές μη ξέροντας όλους τους κανόνες της κυκλοφορίας, τραυματιζόμαστε, κάποιες   φορές απλά, άλλες σοβαρά και άλλες χάνουμε τη ζωή μας.

Εδώ λοιπόν υπάρχουν κάποιοι από τους βασικούς κανόνες που πρέπει όλοι να τους ξέρουμε καλού κακού:

 

1ο Πρέπει να ακούμε και να προσέχουμε τους τροχονόμους στο δρόμο

2ο Κάτι άλλο σοβαρό είναι η ταχύτητα, η απόσταση και ο ήχος. Η ταχύτητα παίζει ρόλο και εμείς πρέπει πάντα να την παρατηρούμε και να προσέχουμε. Δε πρέπει βεβαίως να μπερδεύουμε την απόσταση διότι μπορεί να χτυπήσουμε μόνο και μόνο επειδή νομίζαμε πως το αμάξι που περνάει είναι μακριά και  ενώ εμείς πάμε να περάσουμε απέναντι αυτό αφού τρέχει μπορεί να μας τραυματίσει. Τέλος με τον ήχο μπορούμε να καταλάβουμε πόσο γρήγορα τρέχουν και ποια είναι η απόστασή τους.

3ο Πολύ σημαντικό είναι το πώς προχωράμε στο πεζοδρόμιο. Δε πρέπει ποτέ να είμαστε άκρη-άκρη γιατί δε ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί.

4ο Επίσης όταν περνάμε απέναντι πρέπει να  έχουμε καλή ορατότητα του  δρόμου, συνήθως να μην είμαστε σε κλειστές στροφές.

5ο Δύσκολο είναι και όταν υπάρχουν παντού παρκαρισμένα αυτοκίνητα και δεν μπορούμε να δούμε αν έρχεται άλλο αυτοκίνητο. Τότε πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να προσπαθούμε να δούμε όσο γίνεται καλύτερα πριν περάσουμε απέναντι.

6ο  Πάρα πολύ σημαντικό είναι να περνάμε πάντοτε με πράσινο. Όταν κάποιες φορές τα φανάρια είναι χαλασμένα ή βλέπουμε πως τα αυτοκίητα τρέχουν και δεν πρόκειται να σταματήσουν, πρέπει καλύτερα να περιμένουμε και να περάσουμε μετά.

7ο  Το παιχνίδι στο δρόμο είναι κάτι πολύ σοβαρό και πρέπει να προσέχουμε τα αυτοκίνητα.

8ο   Ένα από τα σοβαρότερα πράγματα στο δρόμο είναι το πως συμπεριφερόμαστε εμείς. Πρέπει να έχουμε υπομονή    και να είμαστε ευγενικοί. Δηλαδή να αφήνουμε    μεγαλύτερους ή ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να    προσπερνάνε όταν θέλουν με άνεση. Αυτά ήταν κατά τη    γνώμη μας τα πιο σημαντικά πράγματα σε σχέση με τη    κυκλοφορία μας στο δρόμο.

 

Γ.Ξένος – Αλ. Παγώνης Β3